25 juni 2016 – Thomas

Vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de triathlon in Oud Gastel tijdens de OD in de eerste divisie. Goede organisatie, mooie setting en leuk parcours. Toen ik mijn 2016 planning aan het maken was richting Challenge Roth was de keuze voor de, voor Oud Gastel, klassieke 1/3 triathlon dan ook snel gemaakt. Ik had vnl wat OD’tjes in mijn planning opgenomen en een halve heeft tegenwoordig teveel impact in voorbereiding op een hele, maar de afstanden van de 1/3 zijn eigenlijk perfect. Vooral de 60 km fietsen sprak me erg aan.

De start was lekker vroeg om 9:00, dus tegen 6:00 zaten Nina en ik al in de auto richting Oud Gastel. Aanmelden en T2 in orde maken ging allemaal voorspoedig en tegen 8:00 kwamen we aan bij T1. De weersvoorspelling was eigenlijk perfect met weinig wind, een flauw zonnetje en ongeveer 16 graden. Na een beetje inzwemmen volgde om 9:00 de start.

Ik lag redelijk vooraan met het zwemmen en was goed weg. Ik zag Chris Brands naast mij zwemmen en kwam 2 weken geleden in Huizen nog met hem het water uit. Als me dat nu weer zou lukken, had ik goed gezwommen. De eerste 100m zat ik nog in het spoor van de kopgroep, maar die zwommen, niet onverwacht, te hard voor mij en het brak voor me. Ik merkte dat ik iets tempo terug moest nemen om een tempo te pakken die ik 1.3 km kon doorzwemmen. Op dat moment kwam Chris voorbij zwemmen met nog een paar andere atleten en ik kon in dat groepje goed mee. In het donkere water had ik wat moeite om de voeten van mijn voorganger te houden en moest af en toe weer flink corrigeren om terug op de voeten te komen. Na 18:51 stond ik weer op de kant.

Koen Mol 1

Bij het inlopen van de wisselzone zag ik Martijn Boot net zijn fiets pakken. Die achterstand was acceptabel.

Koen Mol 2

Eenmaal op de fiets was Chris Brands nergens meer te bekennen. Die had de afterburners aangezet. Ik haalde wat atleten in met wie ik uit het water was gekomen en zag in de verte voor me nog wat andere atleten fietsen. Tijdens de afgelopen OD’s probeerde ik op mijn bepaalde FTP vermogen van 325 W te fietsen. Ik wilde mezelf vandaag testen door weer op dit doelvermogen te rijden en zien hoe lang ik het door kon trekken. In de eerste 2 rondes ging dit vrij goed en kon ik steeds aanzetten als het vermogen wat daalde, maar in de laatste ronde werd dit al wat lastiger. Met een NP van 312 W over de 60 km ben ik zeer tevreden. Mooie test!

Koen Mol 4

Gedurende de 60 km fietsen had ik al gezien dat 2 atleten, met wie ik uit het water was gekomen en in de eerste fietskilometers had ingehaald, redelijk stabiel op 100m achter me bleven fietsen. Daar was ik dus nog niet vanaf tijdens het lopen.

Door de hoeveelheid fietsen in T2 kon ik zien dat ik als 5e of 6e van de fiets af kwam. Tijdens de afgelopen OD’s kon ik een tempo van 3:50 op de km goed lopen, maar moest ik pushen voor 3:40 op de km. 3:50 op de km was voor nu ook het streeftempo. Helaas kwamen me in de eerste km van het lopen al 3 atleten voorbij.

Maurice Danen-01

De 2 fietsers die ik al die tijd al achter me had gezien en nog een derde die ik na de 2e ronde fietsen had ingehaald. Ik bleef gewoon mijn eigen ding doen en wie weet zou ik ze nog voor de streep weer terug zien. Richting het keerpunt lopende kon ik mooi zien in welke positie lag en wie er allemaal voor me zaten. Ik bleek op dat moment 9e te lopen, met een aantal sterke atleten voor me. Na het keerpunt zag ik dat ik wat ruimte had naar achteren, dus ik kon vooral naar voren kijken om hopelijk nog wat op te schuiven.

Ik zag dat één van de drie snelle lopers van het begin iets terug begon te vallen en bij het ingaan van de tweede loopronde kon ik hem weer bijhalen en lag ik weer 8e. Ik liep heel vlak 3:50 op de km en kon redelijk ontspannen blijven lopen. In de tweede loopronde bleven de afstanden redelijk stabiel en kwam ik als 8e over de finish en als 2e H40 achter Chris Brands.

Peter Corstjens-02

In het finishgebied stonden een aantal spinning fietsen opgesteld waar je lekker kon uitfietsen. Ik moest toch nog op Nina wachten en kreeg het al een beetje koud. Dan is een beetje losfietsen ideaal, goed voor het herstel en ik kon mezelf weer een beetje warm trappen. Ik hoefde niet heel lang te wachten en ongeveer 25 minuten later kwam Nina over de finish. Nadat Nina wat was bijgekomen konden we onze spullen halen en ons wat opfrissen in de sporthal om daarna te wachten op de prijsuitreiking.

podium Thomas

In Huizen waren Nina en ik beide 2e in onze agegroup en 5e OA en nu beide weer 2e en allebei 8e OA. Bijzonder toevallig. Kijken of we in Roth onze gelijke OA plekken kunnen herhalen en dan als het even kan in de Top 20. Dromen mag!

Groeten,
Thomas

Foto credits: Koen Mol, Maurice Danen, Peter Corstjens, Nina Bakker.