12 juni 2016 – Thomas

Na een mooi triathlon weekend in DUIN afgelopen weekend stond dit weekend de OD van Huizen op het programma. De weersverwachting zag er aan het begin van de week niet geweldig uit, maar de buien die voorspeld waren schoven gaandeweg de week al meer naar de maandag. Dat zou positief zijn. Mijn hoofddoel dit jaar is natuurlijk Challenge Roth en door de week had ik geen tijd gezien om nog een lange fietstraining in te plannen, dus die heb ik op de zaterdag gedaan. Ik denk daarnaast dat het een goede invulling is van een weekend om op zaterdag 150 km te fietsen en dan de volgende dag een lekkere intensieve OD. Die OD pak je dan met wat vermoeidheid van de dag ervoor waardoor de echte punch eraf is, maar de intensieve prikkel toch nog gegeven kan worden.

Tijdens de OD in DUIN was ik niet super tevreden over mijn zwemmen. Ik had wel lekker doorgezwommen, maar had geen voeten gepakt en zat toch een beetje in mijn iron distance tempo. Dat wilde ik deze keer anders doen. Ik stond bij de start niet helemaal vooraan, maar omdat het toch heel lang duurt voordat je echt kan gaan zwemmen bij Huizen, maakte ik me daar niet echt druk om. Gewoon zo lang mogelijk door rennen en dan een goed tempo oppakken. Ik was redelijk goed weg en kwam in de buurt van Ilona Eversdijk te zwemmen. In trainingen zwemmen we ook vaak een vergelijkbaar tempo, dus dat zat wel goed. Het was af en toe nog wel even druk waarbij ik in de squeeze kwam te liggen, maar door gewoon zo goed mogelijk door te blijven zwemmen deinde het veld daarna ook weer redelijk uit.

Bij het keerpunt kwam ik in een groepje van 4 of 5 te zwemmen en het tempo was goed. Ik moest pittig doorzwemmen om de voeten te houden en zo wil ik het idealiter hebben. Bij het ingaan van de tweede ronde zag ik dat o.a. Ilona en Chris Brands bij mij in het groepje zaten, dus ik was in goed gezelschap. De tweede ronde ging redelijk ontspannen, ik hoefde alleen maar op de voeten voor me te focussen.

Marcella-10a

 

 

Marcella-13a

In de wissel ging alles soepel en op omlaag van de Stichtse brug haalde ik Richard de Groot al in. Richard is een concurrent bij de H40 en vorig jaar liep hij 2 min bij me weg. Goed om wat buffer op te bouwen dus. Eenmaal op de dijk richting de Eemhof zat Niels Persoon ongeveer 20 m voor me, maar ik kwam niet dichterbij. De benen vonden het allemaal niet super aangenaam. Gaandeweg de dijk kwam Wim Dokter me voorbij met een mooi tempo en ik kon op 10 m aanhaken. Mijn wattage ging direct 20 tot 30 W omlaag. Zoveel voordeel kan legaal op 10 m zitten dus hebben, zeker als het windstil is. Het duurde niet lang tot we bij Niels waren en gedrieen reden we met gemiddeld 40 km/h door de polder. Ik had niet de power om ook af en toe wat kopwerk te doen, maar kon goed volgen.

Een paar km voor T2 knalde Niels wat hard de Stichtse brug op en Wim en ik lieten hem gaan. Ik wil mezelf niet opblazen een paar km voor T2 want ik wilde de 10 km nog vlammen.

Marcella-15

In de laatste km’s mijn bidon nog leeggedronken en samen met Wim begon ik aan het lopen. Gelukkig kon ik snel een lekker tempo oppakken en Wim achter me houden. Na 2 km had ik ook Niels te pakken die al wandelpauzes aan het inlasten was. Het loopparcours in Huizen kent een lang (1 km) heen stuk over een fietspad richting het Gooimeer waarna je een rondje maakt om wat huizen en dan weer terug over hetzelfde fietspad. Ideaal om te zien hoe je ligt in het veld. Ik zag de nummers 1 (Evert Scheltinga) en 2 (Omar Brons) me tegemoet komen, maar pas toen ik het rondje aan het eind in ging, zag ik nummer 3 (Chris Brands) het rondje uitkomen. Dat verschil viel me reuze mee. Ik had al wat roods voor me zien lopen en wist dat Martijn Boot in een rood Challenge Almere pakje onderweg was. Ik lag dus 5e in de wedstrijd.

Tijdens het lopen veranderde er niet veel aan de verschillen en ik kwam niet dichterbij Martijn en liep weg van wat er achter me liep. Ik begon met 3:40 op de km, maar liet het tempo halverwege iets zakken naar 3:50 op de km. Ik liep nog steeds lekker door, maar niet aan de limiet. Ongeveer 1 km voor de finish zag ik dat het gat met Martijn wat kleiner was geworden, maar niet zo klein dat ik nog wat kon doen met een eindsprint. 

Meijnhout-IMG 1650a

Desalniettemin super tevreden met mijn wedstrijd en eigenlijk de hele invulling van het weekend. Een goede wedstrijd gedraaid en met de 150 km op de zaterdag ook een mooie prikkel richting Roth. Gaandeweg begint het goede gevoel echt te komen!

IMG 7259b

Groeten,

Thomas

Foto Credits: Marcella Elbertsen, Wiljo Meijnhout, Nina Bakker