5 juni 2016 – Thomas

Het weekend van 4/5 juni stond voor Nina en mij in het teken van de opening van het multisport seizoen, maar ook in het teken van onze eerste wedstrijd als official van de NTB. In oktober vorig jaar hebben we samen de Jury cursus gevolgd en zijn voor dit jaar voor meerdere wedstrijden ingedeeld om te jureren. Ik ging op de zaterdag jureren bij het NK Run-Bike-Run en deed zelf mee aan de OD op de zondag. Nina heeft er juist voor gekozen om zaterdag het NK mee te doen en op zondag te jureren. 

Mijn dag op zaterdag begon om 9:00 met de briefing van de officials. Mijn taken voor de dag waren vooral gesitueerd rond de wisselzone met focus op bike check-in en toezien op de juiste transition area conduct. Dit heeft dan vooral betrekking op niet fietsen in TA en helm op en vast bij fiets aan de hand. Omdat ik zelf een rijk verleden heb als atleet en zelf nog volop actief ben, is het niet moeilijk om mezelf te verplaatsen in de mindset van de atleet die in de wedstrijd zit. Ik denk dat ik daarom op een subtiele manier atleten kan wijzen op het juiste gedrag in de TA zonder onnodig in te breken in de wedstrijdflow van de atleten.

Jury0

Zo heb ik in ieder geval mijn eerste dag als official beleefd; Ik heb eraan bij kunnen dragen dat iedereen veilig en eerlijk zijn wedstrijd kon afleggen en dat geeft een erg voldaan gevoel. Daarnaast was het erg gezellig in het team van officials zelf en de interactie met atleten is altijd leuk. Als official is die interactie uiteraard anders dan als atleet zelf, maar dat is voor mij juist weer een leuke nieuwe ervaring. Kroon op de dag was wel de superprestatie van Nina die na veel blessureleed weer terug op nivo aan het komen is en een top 2e plek pakte op het NK OA.

En nu naar de wedstrijd op de zondag. Ik had van te voren vluchtig door de deelnemerslijst gekeken en had gezien, mede veroorzaakt door het NK OD in Amsterdam op dezelfde dag, dat titelprolongatie mogelijk zou zijn. Op zaterdag hoorde ik dat Dave Rost nog was toegevoegd aan de startlijst en daarmee was titelprolongatie een stuk moeilijker geworden. Hoofddoel was om een lekkere wedstrijd te draaien in voorbereiding op Challenge Roth en dat had ik volledig zelf in de hand. Ontspannen naar de wedstrijd toegeleefd en voor de start nog even kort ingezwommen om o.a. te zorgen dat mijn wetsuit niet in mijn nek zou schuren en mijn brilletje goed zat. Alles in orde.

Om 9:30 was de start. Het parcours was eigenlijk een lange rechthoek waarbij we wegzwommen richting het noorden en daarna weer terug richting DUIN. Bij het wegzwemmen hadden we flink wind tegen en dat betekende flink wat golven. Niet echt ideaal, maar het was gelukkig niet heel druk waardoor ik toch nog redelijk ontspannen kon zwemmen. Met de golven mee zwom het een stuk lekkerder en als 4e kwam ik terug voor de landlap. De tweede ronde voelde beter dan de eerste en ik zat lekker in mijn ritme. Na 25:34 stond ik weer op de kant en had toen al 1:18 achterstand op nummer 1 (Dave).

Swim1

Tijdens de tijdrit van Almere had ik voor het eerst mijn vermogensmeter getest in een wedstrijd en was tot een FTP gekomen van 325 W. Dat was ook een beetje mijn beoogde vermogen voor deze OD. Met een NP van 323 W is dat goed gelukt.

Bike1

Ook over de 4 rondes die we moesten fietsen zie ik dat ik vrij constant gefietst heb met 326, 327, 319 en 321 W over de verschillende rondes. In de rondes zelf merk ik wel dat mijn vermogen af en toe wat zakt en gelukkig krijg ik die feedback direct en kan dan weer zorgen voor de juiste focus. Na 56:49 fietsen over de 37,1 km (eigen GPS) kom ik als 2e terug in TA en is Dave nog eens 2:17 verder uitgelopen. Die zal ik pas na de finish terug zien.

Bike2

In TA loop ik eerst mijn plekje voorbij en verlies zo nog wat extra seconden. Dave is wel weg, maar achter me is Hidde Bekhuis hard op komen stomen en na de tweede wissel is het verschil met hem maar 15 seconden. Ik besluit gewoon een lekker tempo te pakken en maar te zien wat er gebeurt. Na de eerste ronde van vier begin ik me wat beter te voelen en ik zie ook dat mijn tempo wat hoger wordt.

Run1

In de ronde zit een redelijk lang heen en weer stuk en daar zie ik ook dat Hidde iets verder achter me zit dan in de eerste ronde. Bij de doorkomst na ronde 2 hoor ik ook dat mijn voorsprong wat groter is geworden. Ik verslap volgens mij niet, maar bij het heen en weer stuk heb ik het idee dat Hidde weer wat dichterbij is gekomen waarop ik besluit nog een tandje bij te zetten. Het is nu onaangenaam geworden, maar ik kan het tempo volgens mij tot de finish volhouden. In de vierde ronde krijg ik bij een drankpost te horen dat ik definitief los ben en bij het keerpunt zie ik dat mijn gaatje weer wat groter is. Iets meer ontspannen loop ik het laatste stuk en finish voldaan als 2e in 2:00:54. Looptijd 35:30 over 9,5 km (eigen GPS).

Finish1

Dave was een klasse apart vandaag, maar ik heb geraced zoals ik van plan was en het voelde goed.

Tijdens de wedstrijd een paar keer contact gehad met Nina die het helemaal naar haar zin had als official achter op de motor. Mooi om te zien dat ze na haar wedstrijd van gisteren ook vandaag nog kan genieten.

Jury1

Volgende week de OD van Huizen. Is inmiddels ook standaard geworden in mijn jaarplanning. Veel zin om te kijken of ik daar nog weer een schepje erbij kan doen.

Bijkomend voordeel van dat het wedstrijdseizoen weer geopend is, is dat we ook weer onze after-race traditie kunnen oppakken met een massage bij Sportmassage Westenberg en een bezoekje aan Thermen La Mer Day Spa!

Groeten,
Thomas

Foto credits: Ingrid Hardorff

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4254009/triatleet-naasz-vol-voor-roth-waarschijnlijk-geen-almere.aspx

 

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4254801/dominante-dave-rost-niet-te-stoppen-bij-duin-triatlon.aspx

http://www.omroepflevoland.nl/sport/136189/almere-dave-rost-wint-duin-triathlon-in-poort