17 april 2016 – Thomas

Het was al weer een aantal jaartjes geleden dat ik meegedaan heb aan de tijdrit in Almere. Het was in het verleden altijd een mooie testcase in het voorjaar om te zien met welke fitheid ik de laatste maanden opbouw naar de irondistance in de zomer zou ingaan. Dit jaar weer gekozen om de tijdrit te gaan doen, mede omdat ik in de winter een vermogensmeter heb gekocht en ik nog steeds een FTP test moet doen. Dan is een tijdrit over 42 km ideaal. In een training is het toch moeilijk om echt alles eruit te gooien gedurende een uur. Dat is in een wedstrijd dan toch iets makkelijker. Alhoewel, echt makkelijk is zo'n uurtje knallen natuurlijk nooit.

In het verleden is het me nooit gelukt om boven de 40 km/h te rijden in zo'n tijdrit van dik een uur. Mijn lichaam lijkt niet echt gemaakt om hard te gaan over dit soort 'korte' afstanden, maar daarentegen kan ik wel tegen de 37-38 km/h rijden over 180 km. Ik ging dus niet echt voor een snelle tijd of een hoge gemiddelde snelheid, insteek was 1) mijn FTP bepalen en 2) voor zo vlak mogelijk rijden op vermogen.

Eric Triou-03

De week voor de tijdrit had ik nog een kort testje gedaan om een eerste indicatie voor mijn FTP te krijgen en deze zou in de buurt van de 310-330 W moeten liggen. Dat zou dus zo'n beetje mijn streef vermogen zijn. De uurtjes voor de tijdrit nog even het parcours verkend. Het lag er redelijk goed bij voor polder maatstaven. De wind was flink aanwezig en niet super gunstig. Voor de test met mijn vermogensmeter was dat ook wel een interessant item omdat ik altijd veel moeite heb met wind tegen. Nu kon ik zien wat ik moest doen om wind tegen en mee hetzelfde vermogen te rijden.

 Ingrid Hardoff-02

Ik starte om 11:35 en de hele ochtend was het nog droog gebleven, maar er kwamen al wat flinke donkere wolken aan. In ieder geval zonder regen begonnen. Na de start natuurlijk direct goed aangezet om snelheid te maken, maar ik moest mezelf direct beteugelen want mijn vermogen ging flink over de 400 W heen. Iets inhouden en terug naar de 330 W. Wind tegen ging best goed en ik moest me inhouden om niet te hoog te gaan zitten. Op de Duikerweg hadden we de eerste ronde de wind vol in de rug en ging het boven de 50 km/h. Bij zo'n snelheid ga ik snel spinnen naar 105 rpm wat dan wel lekker aanvoelt, maar bij deze rpm zakte mijn vermogen naar 310, maar door weer op te schakelen en naar 95-100 rpm te gaan kon ik weer naar 330 W komen. Goede les.

Christie Brouwer-02

De eerste ronde kwam ik vrij goed door in 40 km/h gemiddeld en een Normalized Power (NP) van 326 W. Nu was het zaak om scherp te blijven en de tweede ronde dit vermogen te houden. Ik merkte wel dat het constant houden van vermogen al moeilijker werd. Door de vermoeidheid zakt het vermogen toch af en toe en moest ik mezelf weer aanmanen om weer aan te zetten. Mooie directe feedback! Al met al lukte het vrij goed om het NP op 325 te houden maar zakte het gemiddelde wat naar 39,5 km/h. Het laatste stuk over de Tureluurweg was erg zwaar, maar door naar mijn vermogen te blijven kijken en deze niet te willen laten zakken, lukte het me om tot het gaatje te gaan. Tweede ronde in NP 323 W en 38,9 km/h.

Eindtijd over 42,8 km was 1.05:03 met een NP van 325 W en 39,5 km/h. Bij deze dus ook mijn FTP bepaald, maar bovenal super blij met mijn keuze een vermogensmeter aan te schaffen. Ik ben ervan overtuigd dat mij dit veel gaat brengen mbt het pacen van het fietsonderdeel in Roth en de trainingen naar Challenge Roth toe.

Groeten,

Thomas

Foto credits: Ingrid Hardorff, Christie Brouwer, Eric Triou.