2 september 2018 – Thomas

Vorig jaar heb ik ook de dubbel gedaan met Challenge Roth begin juli en daarna Cologne226 begin september. Vorig jaar was het eigenlijk de bedoeling om de halve te doen in Keulen, maar aangezien ik niet zo tevreden was met mijn race in Roth, had ik mijn inschrijving omgezet van de halve naar de hele. Die combi was mij vorig jaar goed bevallen en had hem daarom dit jaar weer ingepland. De mindset in aanloop van Keulen was dit jaar wel anders: Vorig jaar was ik echt gebrand op een betere wedstrijd dan in Roth en had ik nog een bepaalde focus, nu was ik tevreden over Roth en was Keulen meer een toetje die ik nog gepland had en nog ‘even’ wilde meepakken op de opgebouwde fitheid.

1 juli 2018 – Thomas

Challenge Roth was weer een feestje en dan niet alleen de wedstrijd, maar het hele verblijf hier (we zitten hier al 2 weken) was weer geweldig. De omgeving is geweldig om te trainen, het is vaak mooi weer en onze verhuurders zijn geweldig en we hebben inmiddels een nauwe band opgebouwd. Zo gaandeweg mijn triathlon carrière wordt mijn plezier aan de triathlon sport steeds meer bepaald door alle dingen eromheen, zoals vrienden in de sport, samen trainen met Nina, heerlijke trainingsvakanties, en een gezonde balans tussen werk en vrije tijd.

8 april 2018 - Thomas

Op het moment dat ik me inschreef voor de marathon van Rotterdam wist ik dat ik hem zonder Nina zou lopen. Nina werd eind september geopereerd aan een botvergroeiing aan beide hielen en zou in april nog niet voldoende hebben kunnen lopen om goed door een marathon te komen. Ik zou dus weer eens voor eigen succes gaan waar ik er de afgelopen jaren vaak voor heb gekozen om Nina te hazen. Ook dan moet ik aan de bak omdat dat altijd wel betekent dat er onder de 3 uur gelopen moet worden, maar dat is toch een andere mindset dan trainen om zo hard mogelijk te gaan over 42,2 km.

2 april 2018 – Thomas

Afgelopen week kondigde Ton Bloothoofd aan te stoppen als official van de NTB. Ton was degene die in november 2015 samen met Marco van Oostende een beginnerscursus official bij de NTB verzorgden op locatie in Almere. Nina had er tot op dat moment al vaker over nagedacht om jury werk op zich te gaan nemen voor de NTB, ik eerlijk gezegd nog nooit, maar ik dacht, laat ik meegaan en zien hoe het is en dan kan ik altijd nog beslissen of ik ook echt ga starten als official. In een uurtje of 4 werd de basis van het official werk uitgelegd. Het NTB reglement werd op hoofdlijnen doorgenomen en met veel foto’s uit de praktijk geïllustreerd. Na deze avond waren Nina en ik beide JR (Jury Regionaal), wat inhoud dat we voornamelijk in regionale wedstrijden konden worden ingezet en in de beginfuncties van de NTB officials.

3 september 2017 – Thomas

In 2013 heb ik de halve triathlon gedaan tijdens het Cologne Triathlon Weekend en die wedstrijd is destijds super goed bevallen. In dat jaar wilde ik nog een halve doen in aanloop naar Challenge Almere en deze halve viel toen 2 weken voor Almere. Op dat moment voor mij ideaal. Het was een superleuke wedstrijd met zwemmen op een Regattabaan en fietsen over grote autovrije wegen en lopen voornamelijk langs de Rijn met uitzicht op de Kölner Dom. Voor het seizoen 2017 waren Nina en ik nog op zoek naar een snelle halve later in het seizoen en toen moest ik direct aan Keulen denken. De halve in Almere is natuurlijk ook een goede optie, maar we vonden het vorig jaar zo geweldig om als vrijwilliger het Challenge weekend te beleven, dat we dat dit jaar weer wilden. In dat opzicht was de halve van Almere als wedstrijd dus geen optie. Zowel Nina als ik schreven ons dus in voor de Cologne226 half.

9 juli 2017 – Thomas

Mijn prestatie van vorig jaar tijdens de Challenge Roth kwam voor mij een beetje uit het niets. Al jaren zit ik op een nivo dat ik op een goede dag in de 8:50 kan finishen en dan in mijn 20ste hele tref ik een super dag en ga 8:39. Dan is het toch lastig om niet te gaan dromen en te denken dat er misschien nog meer mogelijk is. Zo heb ik ook de aanloop van Challenge Roth 2017 beleefd, ik weet dat ik met de hoeveelheid uren die ik kan maken heel erg blij mag zijn als ik weer een keer sub 9 kan gaan, maar aan de andere kant hoopte ik ook op weer zo’n geweldige dag als vorig jaar. 

18 juni 2017 - Challenge Heilbronn

De laatste jaren ben ik wel fan geworden van triathlons in Duitsland. De organisatie is eigenlijk altijd goed en het sfeertje dat er heerst is gemoedelijk. Organisatie, vrijwilligers, atleten, toeschouwers, iedereen is aanwezig om er een leuke dag van te maken. Klinkt eigenlijk logisch, maar bij Duitse wedstrijden voel ik het ook echt. Vorig jaar heb ik 3 weken voor Challenge Roth de 1/3 afstand van Oud Gastel gedaan als laatste wedstrijdprikkel, maar omdat Roth dit jaar 1 weekend eerder valt zat Oud Gastel maar 2 weken voor Roth en moest ik uitwijken naar een andere wedstrijd. Een paar jaar geleden heb ik al de livestream gevolgd van Challenge Heilbronn en wat ik van de wedstrijd mee kreeg, sprak me wel aan: Zwemmen in een riviertje in de stad, fietsen in het Duitse heuvellandschap en lopen door de stad en langs het riviertje. Ik had het hoogteprofiel van de wedstrijd bekeken en had gezien dat er redelijk wat klimmen in zat. Zou een mooie voorbereiding op Challenge Roth zijn.

28 mei 2017 – Thomas

Net als vorig jaar heb ik er dit jaar voor gekozen om tijdens het DUIN triathlon weekend op de zaterdag te jureren voor de NTB en op de zondag de OD te doen. Qua condities was het zaterdag veruit het zwaarst, met veel wind en temperaturen die over de 30 C gingen. Achter op de motor was het ook flink warm, maar ik denk dat het voor de atleten een stuk pittiger was. In dat opzicht was ik blij dat ik op de zondag startte op de OD en dat de start relatief vroeg was (9:30) waardoor de temperatuur nog goed te doen was. 

De zaterdag als jury was best een lange en pittige dag, maar ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk te verzorgen, dus veel drinken en in de schaduw blijven waar mogelijk. Nina was op de zondag jury en ging al vroeg met de auto naar DUIN waardoor ik mijn triathlon spullen bij haar in de auto kon gooien en zonder bagage op mijn fietsje naar DUIN kon infietsen. De condities waren eigenlijk ideaal voor een dagje triathlon.

9 april 2017 – Thomas

Ik heb in het verleden denk ik maar 1 marathon gelopen die echt super ging en dat was direct mijn PR in 2014: 2:48:34. Die kwam destijds redelijk uit de lucht vallen trouwens, want de trainingen en testloopjes gaven niet de signalen af dat er zoiets in zou zitten. Sinds die tijd heb ik nog wel eens geprobeerd die tijd aan te vallen, maar meestal ging het tot 30 km goed en kwam daarna de klap en zakte ik weg naar een tijd net onder de 3 uur. Het komt er dan vaak op neer dat Nina maar een paar minuten achter me zit en ik dan achteraf besef dat het veel leuker en waarschijnlijk ook veel beter voor mijn lichaam zou zijn om een tandje langzamer te beginnen en dan het tempo goed doortrekken tot het eind. Dat is eigenlijk hoe Nina haar marathons loopt en sindsdien kies ik ervoor om Nina te hazen naar een mooie tijd onder de 3 uur. De klap van de marathon op mijn lichaam en geest is dan minder groot wat weer voordelen heeft op de voorbereiding naar Challenge Roth die ik de afgelopen 3 jaar (en dit jaar) in de planning heb. Op het moment dat ik me inschrijf voor een marathon heb ik vaak nog het idee voor eigen succes te gaan, maar tijdens de voorbereiding komt toch vaak naar voren dat het vanwege druk(te) op het werk niet lukt om de trainingen op zo'n manier in te richten dat ik ook echt vertrouwen heb in een goede afloop als ik op een sub 2:45 weg zou gaan.

17 juli 2016 – Thomas

Het resultaat staat en is duidelijk, maar hoe ik dit voor elkaar heb gekregen is me nog niet helemaal duidelijk. Afgelopen zondag ben ik 14e geworden tijdens Challenge Roth in een tijd van 8:39:12. Daarmee zet ik een PR neer in mijn 20ste hele triathlon op mijn 40ste. De laatste jaren heb ik het idee dat ik op mijn retour ben en mijn beste jaren inmiddels achter mij liggen en dan doe ik zoiets. Sinds 2013 heb ik een veeleisende baan en daarmee is triathlon duidelijk op een tweede plek gekomen. Trainen gaat de afgelopen jaren zo goed als het gaat. Doordeweeks bestaat het sporten voornamelijk uit lekker loslopen in de lunchpauze en 2 a 3 keer per week woon/werk fietsen. De trainingen met intensiteit of duur moeten in het weekend gebeuren. Ik moet het voornamelijk hebben van trainingsvakanties waarmee ik mijn nivo even flink kan opkrikken door bv 2 weken lang alleen maar te sporten en daarnaast te ontspannen. De 8:55:55 die ik vorig jaar in Roth neerzette kwam voor mezelf al als een verrassing omdat ik vorig jaar ook geen gestructureerde voorbereiding kon neerzetten. Vorig jaar hebben Nina en ik in mei 2 weken in de Eifel getraind en waren we 2 weken voor de wedstrijd al in Roth om daar nog de nodige fietskilometers te maken. Pas in de laatste week voor Challenge Roth 2015 kreeg in het idee dat er misschien wel wat moois in zou kunnen zitten. Met die ervaring van vorig jaar hebben we het seizoen van 2016 ingepland om weer in Roth tot een topprestatie te komen.