3 september 2017 – Thomas

In 2013 heb ik de halve triathlon gedaan tijdens het Cologne Triathlon Weekend en die wedstrijd is destijds super goed bevallen. In dat jaar wilde ik nog een halve doen in aanloop naar Challenge Almere en deze halve viel toen 2 weken voor Almere. Op dat moment voor mij ideaal. Het was een superleuke wedstrijd met zwemmen op een Regattabaan en fietsen over grote autovrije wegen en lopen voornamelijk langs de Rijn met uitzicht op de Kölner Dom. Voor het seizoen 2017 waren Nina en ik nog op zoek naar een snelle halve later in het seizoen en toen moest ik direct aan Keulen denken. De halve in Almere is natuurlijk ook een goede optie, maar we vonden het vorig jaar zo geweldig om als vrijwilliger het Challenge weekend te beleven, dat we dat dit jaar weer wilden. In dat opzicht was de halve van Almere als wedstrijd dus geen optie. Zowel Nina als ik schreven ons dus in voor de Cologne226 half.

9 juli 2017 – Thomas

Mijn prestatie van vorig jaar tijdens de Challenge Roth kwam voor mij een beetje uit het niets. Al jaren zit ik op een nivo dat ik op een goede dag in de 8:50 kan finishen en dan in mijn 20ste hele tref ik een super dag en ga 8:39. Dan is het toch lastig om niet te gaan dromen en te denken dat er misschien nog meer mogelijk is. Zo heb ik ook de aanloop van Challenge Roth 2017 beleefd, ik weet dat ik met de hoeveelheid uren die ik kan maken heel erg blij mag zijn als ik weer een keer sub 9 kan gaan, maar aan de andere kant hoopte ik ook op weer zo’n geweldige dag als vorig jaar. 

18 juni 2017 - Challenge Heilbronn

De laatste jaren ben ik wel fan geworden van triathlons in Duitsland. De organisatie is eigenlijk altijd goed en het sfeertje dat er heerst is gemoedelijk. Organisatie, vrijwilligers, atleten, toeschouwers, iedereen is aanwezig om er een leuke dag van te maken. Klinkt eigenlijk logisch, maar bij Duitse wedstrijden voel ik het ook echt. Vorig jaar heb ik 3 weken voor Challenge Roth de 1/3 afstand van Oud Gastel gedaan als laatste wedstrijdprikkel, maar omdat Roth dit jaar 1 weekend eerder valt zat Oud Gastel maar 2 weken voor Roth en moest ik uitwijken naar een andere wedstrijd. Een paar jaar geleden heb ik al de livestream gevolgd van Challenge Heilbronn en wat ik van de wedstrijd mee kreeg, sprak me wel aan: Zwemmen in een riviertje in de stad, fietsen in het Duitse heuvellandschap en lopen door de stad en langs het riviertje. Ik had het hoogteprofiel van de wedstrijd bekeken en had gezien dat er redelijk wat klimmen in zat. Zou een mooie voorbereiding op Challenge Roth zijn.

28 mei 2017 – Thomas

Net als vorig jaar heb ik er dit jaar voor gekozen om tijdens het DUIN triathlon weekend op de zaterdag te jureren voor de NTB en op de zondag de OD te doen. Qua condities was het zaterdag veruit het zwaarst, met veel wind en temperaturen die over de 30 C gingen. Achter op de motor was het ook flink warm, maar ik denk dat het voor de atleten een stuk pittiger was. In dat opzicht was ik blij dat ik op de zondag startte op de OD en dat de start relatief vroeg was (9:30) waardoor de temperatuur nog goed te doen was. 

De zaterdag als jury was best een lange en pittige dag, maar ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk te verzorgen, dus veel drinken en in de schaduw blijven waar mogelijk. Nina was op de zondag jury en ging al vroeg met de auto naar DUIN waardoor ik mijn triathlon spullen bij haar in de auto kon gooien en zonder bagage op mijn fietsje naar DUIN kon infietsen. De condities waren eigenlijk ideaal voor een dagje triathlon.

9 april 2017 – Thomas

Ik heb in het verleden denk ik maar 1 marathon gelopen die echt super ging en dat was direct mijn PR in 2014: 2:48:34. Die kwam destijds redelijk uit de lucht vallen trouwens, want de trainingen en testloopjes gaven niet de signalen af dat er zoiets in zou zitten. Sinds die tijd heb ik nog wel eens geprobeerd die tijd aan te vallen, maar meestal ging het tot 30 km goed en kwam daarna de klap en zakte ik weg naar een tijd net onder de 3 uur. Het komt er dan vaak op neer dat Nina maar een paar minuten achter me zit en ik dan achteraf besef dat het veel leuker en waarschijnlijk ook veel beter voor mijn lichaam zou zijn om een tandje langzamer te beginnen en dan het tempo goed doortrekken tot het eind. Dat is eigenlijk hoe Nina haar marathons loopt en sindsdien kies ik ervoor om Nina te hazen naar een mooie tijd onder de 3 uur. De klap van de marathon op mijn lichaam en geest is dan minder groot wat weer voordelen heeft op de voorbereiding naar Challenge Roth die ik de afgelopen 3 jaar (en dit jaar) in de planning heb. Op het moment dat ik me inschrijf voor een marathon heb ik vaak nog het idee voor eigen succes te gaan, maar tijdens de voorbereiding komt toch vaak naar voren dat het vanwege druk(te) op het werk niet lukt om de trainingen op zo'n manier in te richten dat ik ook echt vertrouwen heb in een goede afloop als ik op een sub 2:45 weg zou gaan.

17 juli 2016 – Thomas

Het resultaat staat en is duidelijk, maar hoe ik dit voor elkaar heb gekregen is me nog niet helemaal duidelijk. Afgelopen zondag ben ik 14e geworden tijdens Challenge Roth in een tijd van 8:39:12. Daarmee zet ik een PR neer in mijn 20ste hele triathlon op mijn 40ste. De laatste jaren heb ik het idee dat ik op mijn retour ben en mijn beste jaren inmiddels achter mij liggen en dan doe ik zoiets. Sinds 2013 heb ik een veeleisende baan en daarmee is triathlon duidelijk op een tweede plek gekomen. Trainen gaat de afgelopen jaren zo goed als het gaat. Doordeweeks bestaat het sporten voornamelijk uit lekker loslopen in de lunchpauze en 2 a 3 keer per week woon/werk fietsen. De trainingen met intensiteit of duur moeten in het weekend gebeuren. Ik moet het voornamelijk hebben van trainingsvakanties waarmee ik mijn nivo even flink kan opkrikken door bv 2 weken lang alleen maar te sporten en daarnaast te ontspannen. De 8:55:55 die ik vorig jaar in Roth neerzette kwam voor mezelf al als een verrassing omdat ik vorig jaar ook geen gestructureerde voorbereiding kon neerzetten. Vorig jaar hebben Nina en ik in mei 2 weken in de Eifel getraind en waren we 2 weken voor de wedstrijd al in Roth om daar nog de nodige fietskilometers te maken. Pas in de laatste week voor Challenge Roth 2015 kreeg in het idee dat er misschien wel wat moois in zou kunnen zitten. Met die ervaring van vorig jaar hebben we het seizoen van 2016 ingepland om weer in Roth tot een topprestatie te komen.

25 juni 2016 – Thomas

Vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de triathlon in Oud Gastel tijdens de OD in de eerste divisie. Goede organisatie, mooie setting en leuk parcours. Toen ik mijn 2016 planning aan het maken was richting Challenge Roth was de keuze voor de, voor Oud Gastel, klassieke 1/3 triathlon dan ook snel gemaakt. Ik had vnl wat OD’tjes in mijn planning opgenomen en een halve heeft tegenwoordig teveel impact in voorbereiding op een hele, maar de afstanden van de 1/3 zijn eigenlijk perfect. Vooral de 60 km fietsen sprak me erg aan.

12 juni 2016 – Thomas

Na een mooi triathlon weekend in DUIN afgelopen weekend stond dit weekend de OD van Huizen op het programma. De weersverwachting zag er aan het begin van de week niet geweldig uit, maar de buien die voorspeld waren schoven gaandeweg de week al meer naar de maandag. Dat zou positief zijn. Mijn hoofddoel dit jaar is natuurlijk Challenge Roth en door de week had ik geen tijd gezien om nog een lange fietstraining in te plannen, dus die heb ik op de zaterdag gedaan. Ik denk daarnaast dat het een goede invulling is van een weekend om op zaterdag 150 km te fietsen en dan de volgende dag een lekkere intensieve OD. Die OD pak je dan met wat vermoeidheid van de dag ervoor waardoor de echte punch eraf is, maar de intensieve prikkel toch nog gegeven kan worden.

5 juni 2016 – Thomas

Het weekend van 4/5 juni stond voor Nina en mij in het teken van de opening van het multisport seizoen, maar ook in het teken van onze eerste wedstrijd als official van de NTB. In oktober vorig jaar hebben we samen de Jury cursus gevolgd en zijn voor dit jaar voor meerdere wedstrijden ingedeeld om te jureren. Ik ging op de zaterdag jureren bij het NK Run-Bike-Run en deed zelf mee aan de OD op de zondag. Nina heeft er juist voor gekozen om zaterdag het NK mee te doen en op zondag te jureren. 

17 april 2016 – Thomas

Het was al weer een aantal jaartjes geleden dat ik meegedaan heb aan de tijdrit in Almere. Het was in het verleden altijd een mooie testcase in het voorjaar om te zien met welke fitheid ik de laatste maanden opbouw naar de irondistance in de zomer zou ingaan. Dit jaar weer gekozen om de tijdrit te gaan doen, mede omdat ik in de winter een vermogensmeter heb gekocht en ik nog steeds een FTP test moet doen. Dan is een tijdrit over 42 km ideaal. In een training is het toch moeilijk om echt alles eruit te gooien gedurende een uur. Dat is in een wedstrijd dan toch iets makkelijker. Alhoewel, echt makkelijk is zo'n uurtje knallen natuurlijk nooit.