9 maart 2019 - Nina

Als test voor de Marathon van Rotterdam had ik mij ingeschreven samen met Thomas voor de Halve Marathon Harderwijk. Een door de Atletiek unie gecertificeerd parcours, dus deze zou ook exact 21,1 km zijn, waardoor ik precies zou weten wat ik op 21,1 km voor tijd zou lopen. De GPS kilometers wijken namelijk nogal eens af van de werkelijkheid.

Vorige week hadden Thomas en beide meegedaan aan de 10km Trappenbergloop in Huizen, die volledig off road was. Daar was ik, ondanks een 2e plaats bij de D45+ , en zeer stabiel rondetijden, toch wel enigszins gedesillusioneerd. Ik liep daar namelijk even hard als in de 25 km tijdens de Asselronde een maand geleden en ook even hard als in de Marathon van Amsterdam (13,1 km/h) een half jaar geleden. Ik kon wel wat redenen bedenken: op de donderdag ervoor 3 uur rustige duurloop gedaan, in de twee weken ervoor door het mooie weer meer uren (m.n. op de fiets) gemaakt dan normaal, bijna geen snelheidstrainingen en nog steeds last van de diverse blessures, maar toch was het even slikken  

In de week voor de Halve Marathon van Harderwijk toch maar behoorlijk wat rust genomen, en dat pakte gelukkig goed uit. Het weer zat echter niet mee: een voorspelling van harde wind en regen.

Weersvoorspelling:

 

Met Thomas als mijn vaste haas was ik zeker nu heel erg blij. Ik heb altijd wel moeite om dicht op hem te lopen, omdat ik graag kijk waar ik loop. En in de eerste 2 km heb ik hem helaas ook een paar keer  op zijn hiel getrapt (sorry!). Daarna lukte het steeds beter.

Vooraf hoorde ik de speaker (dhr. Henk Borgmeijer), ook al jaren bij de Kerstloop  Dronten als speaker, al diverse snelle loopsters aankondigen, waaronder 2 uit mijn categorie (Irma Heeren en Anne van Schuppen), die beide redelijk vooraan in het startvak stonden.  Doordat het vlak voor de start met bakken uit hemel kwam hebben Hans, Mark, Thomas en ik ervoor gekozen om nog even in de auto te schuilen en niet koud en nat te worden al voor de start. Pas 10 minuten voor de start gingen richting start en dientengevolge stonden dus niet vooraan bij de start. Na de start zag ik Anne al snel en was het steeds stuivertje wisselen.

Het eerste stuk ging wat hard, doordat ik altijd super nerveus ben, moet de adrenaline even eruit en start ik daardoor vaak (te) hard. Na 1,5 km kwamen we langs het water te lopen, met de wind vol in de rug en kwam het tempo net boven 15 km/h te liggen. Het voelde goed en met een hartslag die ook niet al te gek was. De stukken tegen de wind in waren zwaar en dan met name opletten dat ik aan de juiste kant van Thomas ging lopen. Regelmatig wilden ook andere lopers gebruik van mijn haas maken, maar dan liepen ze mij wat in de weg. Dus toen Thomas dat door had, heeft hij gezorgd dat ik kon schuilen en de rest ‘op de kant ‘ werd gezet ;-)

Bij het stuk met wind tegen langs het water zakte het tempo naar 13,7 km/h, maar de hartslag bleef redelijk gelijk. Thomas vroeg regelmatig hoe het ging en luistert dan ook altijd naar mijn ademhaling en zei af en toe dat ik nog wat reserve moest houden. Meestal geef ik dan ook mijn hartslag even aan hem door. Daarnaast let ik dan ook op ontspanning en probeer te (glim)lachen omdat dit ook helpt voor de ontspanning.

Op een gegeven moment zagen we een bord 500m staan, maar dat was op ca. 8km. Ik zei nog tegen Thomas dat ze die vast vergeten waren weg te halen na een kidsrun o.i.d.

Maar helaas kwamen wij 500m hierna bij de splitsing van de 10 km die ging finishen en wij gingen de 2e ronde in. Toen wisten we dus dat er iets niet goed was gegaan. Eerder hadden we dat nog niet door. We hadden gewoon de aanwijzingen van de vrijwilligers opgevolgd. We hoopten nog dat het dan in de 2e ronde goed gemaakt zou worden.

Ik was blij met het tempo wat ik liep, maar had geen idee of ik het een halve marathon vol kon houden. Bij de 2e keer wind tegen langs het water kon Anne, die nog steeds in de buurt liep, niet meer volgen en langzaam werd het gaatje steeds groter. Thomas keek regelmatig achterom en coachte mij dat ik niet te gek moest doen, maar gewoon ‘dit tempo’ door moest blijven lopen. Competitief als ik ben, wilde ik haar graag achter me houden, dus bleef ik pushen, maar was ondertussen wel de kilometers aan het aftellen. Met de vraag in mijn hoofd: ‘wanneer krijgen we nu weer wind mee?’, want dat zou dan in principe het laatste stuk naar de finish zijn. De kilometer bordjes miste ik regelmatig, ook omdat ze vaak omgewaaid waren. Ik kon natuurlijk mijn Polar checken, maar dan moest ik schermpje wisselen en dat zou dan weer focusverlies opleveren. Dus haas Naasz maar even gevraagd op hoeveel km we zaten,  dit bleek op zijn horloge  ca. 18 km te zijn. Maar ja, dan was het nog niet duidelijk hoe ver we dan nog moesten….

Uiteindelijk kwam dan het bordje 500m. En na in totaal 19,9 km liepen we samen door de finish! Met natuurlijk een PR J.  Netto eindtijd van 1:22:55. Als het wel 21,1 km was geweest zou ik waarschijnlijk een eindtijd van 1:28:31 hebben gehad. Vooraf had ik tegen Thomas gezegd dat ik graag onder de 1:30:00 wilde, maar met dit weer was het al twijfelachtig of dat zou lukken.

We hoorden al snel dat er geen prijsuitreiking zou zijn, doordat niet iedereen hetzelfde parcours gelopen had. Dat was heel jammer, maar ik was SUPER BLIJ!! Ik had deze bijna 20km in 14,3 km/h gemiddeld gelopen. Een hele mooie opsteker richting de marathon van Rotterdam. Het D55 Nederlands record staat op 3:07:08 en dat wil ik daar graag aanvallen! Daar zou ik zeker bij in de buurt moeten kunnen komen. Met jarenlang onder de 3 uur finishen is een doel boven de 3 uur een concessie die ik moet doen, maar zal ook dan super blij zijn als dit mooie doel lukt.

Speciale dank natuurlijk aan Thomas als haas, aan Hans van Solt die ons heen en terug heeft gereden en niet te vergeten Mark de Boer, die altijd kletst en nu voor afleiding vooraf zorgde ;-)

Met sportieve groet,

Nina Bakker

Foto: Johan Nijhof, Jack Koning. 

 

 Toelichting uitslag 10 km en Halve Marathon.

Wij als organisatie betreuren het ten zeerste dat door niet voorziene omstandigheden de 10 km en de halve marathon door een groot aantal deelnemers niet is gelopen zoals deze had moeten zijn.

Hierdoor heeft de organisatie helaas besloten de uitslag op beide afstanden ongeldig te verklaren en dientengevolge geen prijsuitreiking te doen plaatsvinden.

Wij beseffen ten zeerste dat de deelnemers uitermate teleurgesteld zijn en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan.

Organisatie Broekhuis Halve Marathon Harderwijk