20 november 2016 – Nina

Met weeralarm code geel afgegeven voor de kustprovincies met windstoten tot  150 km/h en veel regen was het zeker geen ideale dag voor een hardloopwedstrijd.  Vooraf zei ik tegen Thomas dat ik hoopte onder het uur te gaan, maar dat dat niet heel realistisch was en dat ik tevreden zou zijn als ik onder de 1:02 zou lopen op de 15 kilometer op en neer van de Zevenheuvelenloop. Met een finishtijd van 1:01:08 ben ik dus tevreden. Dit is maar 19 sec. langzamer dan de doorkomst op 15 km na de DamtotDamloop en nu heb ik inmiddels 5 weken geleden  een marathon gelopen. Daarna heb ik veel  gerust en zo goed als geen snelheidswerk gedaan door de blijvende opspelende achillespeesklachten.  10 jaar eerder stond ik hier aan de start en was het mijn eerste wedstrijdje weer na 10 jaar geen wedstrijd en finishte ik met een tijd van 1:01:56 en werd daarmee 9e V40. Ben ik nu toch mooi sneller ;-)

In mijn hoofd wil ik nog steeds meer, dan dat mijn lijf aangeeft dat het kan. Het blijft altijd moeilijk en balanceren om in evenwicht te blijven tussen body and mind. Toen ik 3 weken geleden na het inlopen bij de Wolfskamerloop bijna met tranen in mijn ogen me af ging melden bij de wedstrijdleiding vanwege heel veel pijn in mijn achillespezen deed dat mentaal ook pijn, maar wist ik dat het beter was dat ik daar, net 2 weken na Marathon Amsterdam, niet gestart was. En nu moet ik afwachten hoe ik van deze loop weer herstel.

We waren zoals gebruikelijk weer redelijk vroeg op de wedstrijdlocatie, Nijmegen, in dit geval. Genoeg tijd om in te lopen, start/finish gebied te bekijken en de toiletten te bezoeken :-(

Het was weer hopeloos gesteld met de zenuwen. Steeds vaker zeg ik tegen Thomas dat ik het niet meer doe. Geen wedstrijden meer. En achteraf is het dan toch weer leuk en wil ik toch weer sneller en beter worden. Ik ben gewoon (te) competitief.  Met de geleverde prestaties in verleden, zeker geen garanties voor de toekomst, mocht ik in het ‘grijze startvak’ starten. Net achter de echte toppers. Thomas startte in het vak daarachter. Na 47 minuten ingelopen te hebben vond ik het wel tijd om het startvak in te gaan. Er was genoeg ruimte om nog in het vak wat rond te lopen om warm te blijven.  Even daarvoor had ik mijn grootste concurrente in mijn categorie, Ingrid Prigge, al gezien en gesproken. Plaats 1 was dus al vergeven, dus hopen op een podiumplek.

Met een oude trui en regenponcho om stond ik te wachten. Ca. 5 minuten voor tijd neem ik voor de zekerheid een gel. En dan is het wachten op het startschot. Ik ben blij als dat dan uiteindelijk klinkt en ik weg mag.

 TijsvanLeur-01

Dat valt niet mee. Het waait als een dwaas en de weg loopt omhoog, maar gelukkig is het wel droog en het zou ook de hele wedstrijd droog blijven. Bij het inlopen had ik al pijn in mijn achillespezen, maar het was te doen. Eenmaal in de wedstrijd voel ik ze toch wel ernstig en de linker voelt heel warm. Heel even, ja slechts een fractie van een seconde, zeg maar nano seconden flitst het woord ‘uitstappen’ door mijn hoofd. Te kort om te blijven hangen en ik stiefel door. Vrij snel zie ik Ingrid Prigge voorbij komen, ik probeer mee te gaan, maar het gaat gewoon niet. Ik zit met mijn hartslag al boven mijn omslagpunt. Moet kunnen als je rondom het uur een wedstrijd doet. Maar je moet je zeker niet doodlopen in het begin.

133624 9klinks2 zh16 dsc 0571a

Ik had al gelezen op de website van de Zevenheuvelenloop dat de eerste 5 km voornamelijk omhoog gingen, de tweede 5 km veel op en neer en de laatste 5 km meer naar beneden dan omhoog. Daardoor is het ook ‘makkelijk’ om een negative split te lopen. Mits je dus niet te snel start.

Ik hou mijn kilometer tijden in de gaten en probeer me niet gek te laten maken doordat ik toch langzamer loop dan gehoopt. Het is niet anders. Thomas komt mij redelijk snel voorbij en loopt deze keer door. Dat is goed, voor eigen succes gaan en kijken waar hij op dit moment staat. Ook hij heeft weinig trainingen gedaan. Druk, druk, druk.

133412 9klinks zh16  dsc7109

Ik probeer te schuilen achter grote mannen, maar dat lukt maar beperkt. Heuvel op heb ik het behoorlijk zwaar, de belasting op die achillespezen is dan nog groter. Heuvel af probeer ik goed tempo te maken. Het valt allemaal niet mee, zeker als je normaal alleen maar op het vlakke loopt.

Vanaf de 8 kilometer ben ik aan het aftellen. Als ik eenmaal over de helft ben, ben ik op weg naar de finish. Ik kijk uit naar de laatste 5 km. Ik weet dat er nog een behoorlijk steil klimmetje komt vlak na de 10km, daar we in september een weekendje in Berg en Dal doorgebracht hebben en een groot deel van het parcours toen gelopen hebben. Uiteindelijk vind ik dat klimmetje dan weer meevallen. Ik ben eerder boven dan dat ik in gedachten had. Dat scheelt weer. Vanaf nu is het bijna alleen maar naar beneden.

133626 9klinks zh16  dsc7219a

Ondertussen ben ik als een dwaas aan het rekenen. Normaal gaat me dat als beta aardig af, maar niet mijn sterkste kant als ik hevige inspanning verricht. Net onder de 41 minuten ben ik op 10 km doorgekomen. Als ik onder de 1:02 wil finishen, moet ik minder dan 21 minuten over het laatste stuk doen. Voor het gemak hou ik 4:10 op de kilometer aan. Als ik dan kilometer 11 passeer en ik zie dat ik daar 4:17 over gedaan heb, weet ik dat ik door moet blijven pushen. Niet makkelijk, het gaat nooit vanzelf. Of het nou een marathon is, waarbij het tempo lager maar de afstand weer langer of een 15 km wedstrijd met een (maar iets) hoger tempo. Eruit halen wat er op dit moment in zit, zodat ik achteraf in ieder geval geen spijt heb. Dat ik weet dat ik mijn best gedaan heb. Dat is voldoende. Kilometer 12 en 13 gaan in 4:01 dus dat helpt lekker met het gemiddelde. De voorlaatste kilometer gaat in 3:49 en ben flink aan het afzien en kijk uit naar de laatste kilometer. Als die dan eindelijk in gaat wist ik niet dat een kilometer zo tergend langzaam voorbij kan gaan. Ik zie alle borden: 750m poeh poeh, 500m sjonge sjonge wat een eind, 300m, 200m jippy ik ga onder de 1:02, 100m, handje omhoog en finishen ;-)

140111 finishlinks1 zh16 dsc 5378a

Done! Toch weer in de pocket. Nog niet terug op het niveau waar ik ca. 1,5 jaar geleden was, maar voor nu is het mooi en ben ik tevreden met mijn tijd:  1:01:08 (14,7 km/h)  2e Dame 50 en 43e dame OA. Ingrid Prigge zat natuurlijk voor me met een mooie tijd (0:59:19). Met het NK halve marathon in Leiden in 2015 zat ik maar 43 sec. achter haar en liep ik 15 km/h  en hoopte ik de trend voort te kunnen zetten en een keer voor haar te finishen. Ik blijf hopen ;-) en vooral dat ik weer goed kan gaan trainen en dan bij het NK halve marathon tijdens Stevensloop in 2017 echt kan strijden.  

135729 finishlinks1 zh16 dsc 5178a

Thomas staat direct na de finish me op te wachten. Hij is tevreden met zijn tijd:  0:56:57. Snel naar de auto en op naar de verjaardag van zijn  broer om taart te eten. Goed herstellen!

Met sportieve groet,

Nina Bakker

Photo Credits: Tijs van Leur, Bauke Wagenmakers.