25 juni 2016- Nina

Voor alles moet een eerste keer zijn, zo ook de 1/3 triathlon van Oud Gastel. Er is maar 1 triathlon in Nederland over deze afstand: 1,3 km zwemmen, 60 km fietsen en 14 km lopen. Leuk om ook deze een keer gedaan te hebben. In Huizen was het zwemmen goed verlopen omdat ik bewust een ruime buitenbocht heb genomen. Met die ervaring was hier het plan om wel redelijk achteraan te starten, maar toch te proberen flink tempo te zwemmen. Met de tijden die ik tegenwoordig klok in het zwembad zou een tijd van 22 minuten (1:40/100m) erin moeten zitten. Het doel met fietsen was om zo hard mogelijk te gaan, en dan te zien wat er nog in zou zitten met lopen.


Helaas heb ik ook deze keer weer niet naar potentie gezwommen. Na de start kwam ik weer teveel lijven, armen en benen tegen die dwars over mij heen wilden. Hyperventilatie en tegen de paniek aan. Tintelingen door het hele lijf en alles slap voelen worden is niet fijn als je juist met kracht vooruit wilt. Onder de brug door gaf ook wat extra angst, maar toen ik die eenmaal voorbij was ging het eigenlijk wel. Helaas geen kracht meer zowel fysiek als mentaal, om flink door te zwemmen. Tijdens de zwemstart liggen ratio en emotie ver uit elkaar. Voor Challenge Roth moet ik dus nog een goed plan uitdenken. Enfin, na 25:02 minuten kom ik uit het water en ik heb dan ca. 1:55/100m gezwommen. Niet zoals beoogt, maar het zij zo. Op naar het volgende onderdeel.

Koen Mol 3

Voorzichtig loop ik over de stenen en het lange gras naar mijn fiets. Sta daar vervolgens weer als vanouds te worstelen om mijn wetsuit uit te krijgen en kan dan vervolgens gaan fietsen. Kort nadat ik begonnen ben met fietsen komt Mariska Visser mij voorbij in een mooi tempo. Ik besluit, uiteraard op toegestane afstand, mee te gaan. Het gaat hard en kijk naar de rug van Mariska hoe ogenschijnlijk makkelijk zij fietst. "Erbij blijven" gonst het in mijn hoofd.

In het fietsparcours zit een heen-en-weer stuk van 0,5 km, de brug over het Marktvlietkanaal. Als ik daar in de eerste ronde omhoog rij zie een felgroen helmpje me tegemoet komen. En jawel hoor, Thomas! Dat kan geen toeval zijn ;-) Altijd fijn om hem even te zien in een wedstrijd!

Regelmatig lig ik er bijna af en moet flink aanzetten om weer bij Mariska te komen. Als zij iemand inhaalt, geeft dat meerdere keren bij mij een probleem, want bijna alle keren duikt degene die ingehaald wordt in haar wiel. Vervolgens kan degene het alsnog niet bijhouden en valt er een gat, waardoor ik weer flink aan moet zetten om er weer bij te komen.

Maurice Danen-02a

Ik ben flink aan het afzien en geef mezelf het doel minimaal 2 ronden mee te gaan. De ervaringen tijdens triathlon Huizen 2 weken geleden (40 km met 35,3 km/h) en 3 weken geleden tijdens de Run-Bike-Run in Almere (60km met 33,1 km/h), gaf me vertrouwen om door te pushen. Bij de doorkomst na 2 ronden in Oud Gastel spoorde ik mezelf aan zo lang mogelijk er bij te blijven. Heavy stuff. Ik zag het gat steeds groter worden en het draaien en keren brug op en brug af hielp daarbij niet. Ongeveer halverwege de derde ronde, op het stuk zijwind, lag ik er definitief af. Ik werd nog door een paar atleten ingehaald, maar ik kon niet met ze mee. Het beste was er wel af bij mij. Later bleek dat Mariska in het laatste stuk nog een minuut voorsprong had gepakt. Ik had geen idee hoe hard ik gefietst had, had ik natuurlijk wel kunnen zien, maar de focus lag op cadans, hartslag en voeding. Achteraf blijk ik 34.8 km/h gemiddeld gereden te hebben. Met een mooi verval ;-)

1e ronde: 35,6 km/h
2e ronde: 34,9 km/h
3e ronde: 34,1 km/h

Bij de derde keer Oud Gastel inrijden, bedacht ik me dat ik de eerste 2 ronden al had kunnen kijken waar ik het beste mijn schoenen tijdens het fietsen uit kon trekken. Helaas vergeten. Na de laatste verkeersdrempel dan maar. Dat bleek goed.

Staand sokken aantrekken als je al niet zo soepel bent en ook nog met iets vochtige voeten, gaat niet heel makkelijk. Weer geen snelle wissel. Gelukkig kan ik in Roth zitten in de wisselzone ;-)

De start van het lopen voelde, zoals gebruikelijk, niet aangenaam. "Eerst ritme vinden en dan pas kijken of ik het tempo kan verhogen." Het spugen en de buikpijn op de fiets was meegevallen, maar nu kwamen de ingewanden toch flink in opstand. De maag-darm problemen blijven toch iedere keer weer opspelen. Zo goed en zo kwaad als het gaat blijf ik lopen. Normaal heb ik altijd wel plezier, m.n. tijdens het hardlopen, maar deze dag was ik niet helemaal in mijn element.

Ruben van der Eerden IMG 1346 

Jammer, want dat is toch waar ik het voor doe. Wel fijn dat ik door het heen-en-weer-parcours Thomas en ook andere bekenden een aantal keer tegen kom. En fijn om te zien waar je 'concurrenten' liggen. Wel een mooie 'negative split' gelopen. In de eerste ronde 13,9 km/h en in de tweede 14,1 km/h waardoor ik precies op 14 km/h uit kwam.

Terwijl de cijfertjes allemaal wel redelijk goed zijn, heb ik toch geen euforisch gevoel overgehouden aan de wedstrijd. Daarnaast ben ik met een 2e plek bij de Dames 50, en 8e Overall (van de 27 dames) dik tevreden. Eindtijd: 3:06:46.

podium Nina

Wel weer wat leermomentjes meegenomen richting Roth. Finishen daar is het belangrijkste en het liefst in een goede tijd, maar genieten van de wedstrijd staat toch bovenaan mijn lijstje! Nog 3 weken te gaan.

Met sportieve groet,
Nina Bakker

Foto credits: Koen Mol, Maurice Danen, Ruben van der Eerden, Thomas Naasz