Door plaatsgebrek was het interview in Almere Sport Magazine ingekort. Hieronder het oorspronkelijke verslag door Henk Mathlener:

De 37-jarige chemisch technoloog Thomas Naasz is alweer volop in training voor de Classic Long Distance van Almere. De beste Almeerse triatleet deelt dit seizoen een beetje anders in, maar wil opnieuw schitteren in zijn eigen woonplaats. 

 

4

foto: Fred Rotgans

Samen met zijn vriendin de triatlete Nina Bakker ging hij een paar weken geleden naar de Ironman European Championship in Frankfurt.Beide atleten wilden kijken hoe de vlag er voor staat en welke mogelijkheden er dit seizoen nog zijn. Thomas: “Na de halve van Stein zijn Nina en ik direct doorgereden naar Bad Nauheim, zo’n 35 km ten noorden van Frankfurt. Nina en ik vinden het fijn om 1 à 2 weken voor een Ironman al op locatie te zijn om de laatste trainingen op het daadwerkelijke wedstrijdparcours te doen. Daarnaast proberen we altijd een leuk vakantiehuisje te vinden waar het ook fijn is om de laatste week wat te ontspannen.

1

foto: Fred Rotgans

Voor Thomas werd het een beetje een teleurstelling, omdat de marathon niet helemaal volgens plan ging. Bij Nina daarentegen ging het gewoonweg fantastisch, want zij wist ondanks haar pas opgelopen hernia beslag te leggen op de eerste plaats in de categorie 50-54 en dat mag een prestatie van formaat genoemd worden.

Thomas: “Ik maak voor elke race eigenlijk een soort planning in mijn hoofd. Zo lang over zwemmen, dan die tijd voor het fietsen en dan die looptijd om mijn gewenste eindtijd te halen. Zwemmen, fietsen en de eerste loopronde gingen volgens schema, maar toen was het even op. Ik ging weg op een marathon tijd van 3 uur 5 maar dit werd 3 uur 31. Ik wijd het voornamelijk aan de warmte, want het was die dag rond de 30 graden, terwijl het een week eerder nog rond de 15 graden was”

Ook Nina had last van de hitte en natuurlijk haar hernia, maar zij kwam steeds beter in het ritme. Het resulteerde uiteindelijk in een eindtijd van 10 uur en 18 minuten en dat betekende een dik P.R. Nina: “In december heb ik een hernia opgelopen en dus een slechte voorbereiding gehad. Maar met zwemmen een persoonlijk record en daarna een goede fietstijd. Tenslotte een prima looptijd van 3 uur 17, wat een 8e looptijd overall bij de dames betekende. Hierdoor werd ik Europees kampioene in mijn categorie en daar ben ik super trots op.”

Nina neemt de komende tijd even wat gas terug, terwijl Thomas zich gaat richten op Almere.
De Almeerse triatleet deed als student veel aan zwemmen en liep bij zijn eerste marathon een tijd van 4 uur en een minuut. Maar de 4 uur 13 in Berlijn zorgde nou niet echt voor een jubelstemming en dus kwam de kortere Olympische triathlon in beeld. Na een verhuizing naar Almere in 2004 en een paar keer kijken bij de Holland Triathlon, kwam de hele triatlon in beeld. “In 2005 ben in begonnen met een halve triatlon en in 2006 maakte in mijn debuut op de hele in Almere.

3

foto: Fred Rotgans

Nu 7 jaar later ben ik twee keer vierde en één keer vijfde op het NK geworden en heb ik al vier keer op rij de titel van beste Almeerder binnengehaald.” Deze resultaten zorgen voor een heus verwachtingspatroon bij de atleet, zijn vaste volgers en supportersschare. En dus moet Thomas in de komende weken flink blijven trainen, terwijl hij op zijn werk een hogere functie heeft gekregen. Hierdoor moet hij meer uren op de zaak doorbrengen, terwijl hij vroeger nog wel eens tussendoor iets kon doen. “Dat klopt, maar dat is ook weer een uitdaging. Veel tijd voor andere hobby’s heb ik niet, maar ik lees alles over de triatlonsport. In tijdschriften, op de diverse websites en uit gespreken met andere triatleten probeer ik nieuwe ideeën en trainingsmethodes op te doen.

Doordat ik nu minder tijd heb en toch minstens dezelfde resultaten wil behalen, zal ik creatief moeten zijn. Ik zal per jaar moeten kijken wat er wel en niet mogelijk is. Gelukkig zit de triatlon in ons beider bloed en kunnen we ook veel dingen samen doen, zoals de Ironman op Hawaii.  Daarnaast hebben we pas geleden samen een eigen website onder de naam www.ironcouple.nl in het leven geroepen, zodat iedereen onze verrichtingen kan volgen. Dit is een unieke website, waar we steeds meer reacties en volgers op krijgen. Wij hopen dan ook, gesteund door onze gezamenlijke sponsors Zerod, Sinner en Wellness Thermen la Mer en persoonlijke sponsors Karhu en Leppin (Thomas) en Run2Day/Saucony (Nina), nog lang door te kunnen gaan,” aldus een enthousiaste en bevlogen triatleet Thomas Naasz.

2

foto: Fred Rotgans